Shiatsu-therapie

 Bij welke klachten?

  • klachten door stress
  • hoofdpijn
  • rug- , nek- en schouderklachten
  • RSI, carpaal tunnelsyndroom
  • allergische klachten, bijv. hooikoorts, eczeem
  • menstruatieklachten
  • tenniselleboog, frozen shoulder
  • maag- en darmklachten
  • weinig energie
  • uit balans zijn

Voor wie?
De therapie is voor iedereen geschikt.
Kinderen reageren veelal erg goed op Shiatsu.

Hoe?
Na het een uitgebreid intakegesprek wordt de behandeling vastgesteld. Deze vindt plaats op een behandeltafel, futon of massagestoel.
Shiatsu is een gestructureerde manuele behandelmethode en is niet belastend of pijnlijk.
Door manipulatie van drukpunten, stimuleer je de bloedsomloop, spieren en zenuwbanen. Hierbij wordt door de therapeut met de handen, duimen en vingers druk uitgeoefend op daarvoor in aanmerking komende plaatsen op het lichaam.
Enerzijds zorgt dit voor pijnbestrijding en spierontspanning, anderzijds wordt het autonome zenuwstelsel in balans gebracht. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken.
Shiatsu is een holistische therapie.

De behandeling duurt ongeveer 60 minuten.

Wat is Shiatsu?
Shiatsu-therapie is ontstaan uit een systeem van oefeningen en zelfmassage in China ongeveer 580 jaar voor C. In de 6e eeuw werd de methode in Japan geïntroduceerd en werden de massagetechnieken verder ontwikkeld.
Deze manier van masseren werd erg belangrijk in de Japanse geneeskunde.
In het begin van de vorige eeuw gingen de masseurs die therapeutisch werkten de methode Shiatsu Ryoho noemen; dit betekent vingerdruk therapie.

 In 1956 erkende het Ministerie van Volksgezondheid in Japan de Shiatsu Ryoho als een effectieve en reguliere behandelwijze.
Toru Namikoshi is een grote stimulerende kracht geweest in het proces van acceptatie in de westerse wereld. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de mechanismen die Shiatsu zo'n succesvolle therapie maken. De werking wordt tegenwoordig meestal verklaard met behulp van moderne inzichten in de werking van het zenuwstelsel. Ook de segmentale relaties tussen huid, botten en organen spelen een belangrijke rol.
Feitenkennis van de medische wetenschap wordt zeker niet over het hoofd gezien.
Als gevolg van het succes waarmee de Shiatsu wordt toegepast, is de behandelmethode inmiddels breed gewaardeerd en geaccepteerd.
Veel zorgverzekeraars hebben deze therapie dan ook in hun vergoedingspakket opgenomen.  

Zen Shiatsu  
Dit is de meer traditionele vorm van Shiatsu. Bij deze behandeling is het doel het lichaam meer in balans te krijgen. Hierbij worden de verschillende energiebanen behandeld. De Shiatsu-behandeling vindt plaats op een futon op de grond. De cliënt heeft hierbij gemakkelijk zittende kleding aan. De therapeut werkt met druk en strekkingen, met als doel de energie beter te laten stromen. 
Deze Shiatsu-vorm geeft ontspanning en is vooral bedoeld voor mensen die een tekort aan energie hebben en/of uit balans zijn.